Parrees Stone Showroom

From generation stone has played very important role in architecture and building industry with limited use and closely pertaining to economic status and social life. Industrialization era has opened up various options in building materials that are modular, refinished and durable products similar to natural materials without any drawbacks. But the natural material still adds to characteristics of some people suitable to today’s context.
                        Primary requirement was to exhibit maximum variety of stone in available area and to make people understand the different uses of stones in various part of design. Other than this old structure of building, upper floor, load distribution, limited area, cost, light and ventilation and space management were the set of challenges. To control the cost and manage the maximum variety of stone, selection of minimal (singular) material which could easily source and create a possibility for maximum display of products was concluded.

Whole project got split into the list of design elements like
1) floor 2) wall 3) ceiling 4) doors 5) windows 6) partitions 7) storage 8) lighting 9) seating 10) furniture. Every element has been thought with suitable stone as per its characteristic.

To exhibit maximum stone, The floor is divided in 12 equal parts of approximate 2 feet size which is the most common available size of Indian stone. Each band fixed for UNIQUE STONE (sand, lime, granite)
starts and end with black colour with variations in between.

During planning every band has beenfixed for various purposes and
designed as per required functions with appropriate detailing.
These bands UNFOLDS to  table, seats ,partitions and display units to give collective sense of aesthetics WITH SPACES like entrance lobby,
av pavilion, cabin, display galleries & INTERACTION zones.

            Ideologically we intended to keep the stones visual appearance lighter like origami which coined the term “STONOGAMI”.

Project Fact File

 

Period : 2018  

Location : Pune

Client name :Mr. Dipesh Sancheti

Floor area : 1068 sq.ft.

Material - Indain Natural Stone 

Architect : PMA madhushala

Design team : Prasanna Morey

Photo : hemant patil

.